Íme néhány rövid érdekesség, régen hogyan is kezelték a fogfájást, ki és mikor kezdett fogorvosként tevékenykedni, vagy mivel végeztek el egy beavatkozást?

Járjunk utána!

1. Hesi-re. A világ legelső fogorvosa. Hitte volna, hogy már a Dzsószer fáraó ideje alatt gyógyították a fogbetegeket Egyiptomban?

2. Az ókorban vajon mit tehetett az, akinek valamilyen oknál fogva kihullott a foga? Egy mexicói ásatás során felfedezték az első készített műfogsort, melyet az i.e. 2500-ra datálnak. A helyettesíteni kívánt fogat párducfoggal pótolták!

3. Hiedelmek. Ahogy ma úgy régen is nagy népszerűségnek örvendett bizonyos körökben. Az ókorban úgy tartották, a fogfájást a fogakban megbújó férgek okozzák. A nem kívánatos élősködőket pedig békanyállal és szegekkel próbálták kiűzni.

4. A mai sztárok előszeretettel használnak drága fémből, kövekből kirakott síneket a fogaikra, mert feltűnő,kirívó és „divatos”. De valójában ez nem egy újkeletű dolog.
Elsőként az etruszkok végeztek hasonló, de komolyabb célokra készített aranypántot, melyet fogászati tevékenységként tart számon a világ. A pánttal fogták össze a fogaikat, mint egy mai fogszabályzó. Az első hidak elkészítése is ehhez a népcsoporthoz köthetőek.

5. Egy i. e. 3. században a keresztényellenes lázadások során Apollónia egy olyan erős ütést kapott mely következtében kitört az összes foga a helyéről. Azóta úgy tartják számon őt, mint Szent Apollónia a fogorvosok és fogfájósok védőszentje.

6. 1538-ban élt egy buddhista apáca akinek fa műfogsora volt! A 16. századtól a 19. századig elterjedt volt a fa műfogsor használata Japánban, hisz könnyű volt elkészíteni és a hozzá való alapanyag egyszerűsége miatt is sokak juthattak hozzá.

7. A középkorban a foghúzás feladata a borbélyoké volt. A rendelőjük egy-egy vásáron felállított pódium volt, ahol kitudja milyen körülmények között, de elvégezték a műtétet.

8. Pierre Fauchard a fejlett fogászat atyja. 14. Lajos uralkodása alatt munkálkodott, leginkább fogtömésre és a gyökérkezelésre specializálódott.

9. Az 1600-1700-as évek alatt a fogorvosi gépeket lábbal hajtották úgy, mint a varrógépet.

10. 1793. George Washington ismét elnök lett. Beiktatási beszéde rekord rövidre sikerült, mindössze 135 szóból állt. Hogy miért?
A volt elnök épp az új rögzített műfogsora által gerjesztett fájdalmakat élte át ezen a híres eseményen.

Jelentkezzen be hozzám telefonon keresztül!

 

4400 Nyíregyháza, Sólyom utca 29.

Telefon: 06-70-554-1207

Dr. Békési Diána

szájsebész, fogorvos