A fogfehérítésnek egyetlen mellékhatása, a fogérzékenység. Szerencsére nagyon ritka, hogy jelentkezik, de mindenekelőtt fontos beszélni róla, hogy a páciens kellőképpen fel tudjon készülni rá. Sok olyan páciensem van akik nem kértek fogfehérítést mégis nehezen viselik a hideg/meleg okozta fogérzékenységet.

Fontos tudni, hogy a fogfehérítés NEM EGYENLŐ a fogérzékenységgel! Mégis fontosnak tartom, hogy a páciens idő előtt értesüljön a lehetőségekről.

Azoknak a pácienseimnek is csak azt tudom tanácsolni, hogy alapos kivizsgálás után kezdje meg annak kezelését!
A fogfehérítés esetében a fogérzékenység CSAK AKKOR JELENTKEZHET, amikor a beavatkozás folyik. A későbbiekben nem okoz kellemetlenséget.

Ha fogfehérítésen gondolkozik, de fél a fogérzékenységtől, megosztok Önnel néhány tippet, hogyan tehet ennek elkerülése érdekében:

  • Fogérzékenységet csökkentő fogkrém

A legjobb, ha a fogérzékenységet csökkentő fogpasztákat használ, hiszen ezek valóban igazoltan hatásosak. Egy fogfehérítés könnyen előidézheti a fogérzékenységet, de a megkérdezett páciensek közül azok akik korábban is fogérzékenységet csökkentő fogkrémet használtak kiderült, hogy nem éreztek semmilyen fájdalmat vagy kellemetlenséget fogfehérítés közben.
Akik nem készülnek fogfehérítésre de érinti őket a probléma, szintén tanácsos!

  • Előkészületek fogfehérítés előtt

Nagyon fontos, hogy az esetlegesen kialakult szövődményeket elkerülhesse
Mielőtt fehérebb fogakat szeretne, győzödjön meg róla fogorvos által, hogy fogai egészségesek. Szuvas, gyulladt fogakat, rossz koronákat nem lehet fehéríteni, csupán a károsodását növeljük meg nagy százalékkal.
Az egészséges íny és fogazat alapfeltétele annak, hogy fogfehérítést készítsünk Önnek!

  • Fogérzékenység csökkentő gél otthonra

Akik nap mint nap szenvednek a fogérzékenységtől, azoknak nem tanácsolom a rendelői környezetben történő fogfehérítést. Az otthoni fogfehérítést már inkább, de annak megkezdése előtt fontos, hogy alapos kezelést nyújtson önmagának, ami a következő:
A első három alkalommal a fogfehérítős sínre ne a fogfehérítő gélt hanem a fogérzékenység csökkentő gélt tegyék és viseljék azt.
Nagyon fontos rész, hisz ezzel megelőzhető az érzéken fogak további fokozását.
Miután ezzel elkészült a páciens, rendeltetésszerűen használható az otthoni fogfehérítés.

  • Viselési időtartam

Az érzékenyebb fogú páciensek ne viseljék egész este a sínt!
Napközben, otthoni tevékenységek közben viselje azt és csupán pár órán át, tovább semmiképp!

  • Viselési gyakoriság

Fogaink fehérségére gondolva a legfehérebbet szeretné mindenki, de ezt sajnos nem engedheti meg magának minden páciens. Az érzékeny fogúak tartsanak 1-2 nap pihenőt két kezelés között. A fehérség így is láthatóvá válik, csupán hosszabb időbe telik és kevésbé vibráló a végeredmény.

 

4400 Nyíregyháza, Sólyom utca 29.

Telefon: 06-70-554-1207

Dr. Békési Diána

szájsebész, fogorvos