Mi az amit mindig leellenőriz indulás előtt? Kulcs, pénztárca, iratok, kinézet, és? Egy gyors huhogás a tenyérbe, hogy megbizonyosodjon róla, a lehelete friss!

Enélkül hiába vagyunk elegánsan felöltözve, kisminkelve, ha megszólalva mindenkit elrémisztünk a környezetünkből.

Minden ember ellensége a Kellemetlen szájszag

Ott van reggel,  napközben ebéd után és este se szűnik meg. Napközben nem moshatunk minden étkezés után fogat, de létezik rá mód amivel távol tarthatjuk a kellemetlen szagokat és magabiztosan beszélhetünk tovább. Ez pedig a szájspray.

Ne felejtsük el, hogy ezzel nem váltható ki a fogmosás! Ugyanis a fogmosás a szájszag igazi ellenszere. De ha ez se válik be teljesen…

Ha fogmosás után is bosszantó a szájszag?

Van egy jó módszer arra, hogyan állapítsa meg milyen friss is a szájszaga.
Kézmosás után a mutatóujjával nyúljon a nyelve hátsó részére, majd húzza végig azon. Bő 1 perc elteltével megszagolva ujját érezheti, mások milyennek érzik valójában az Ön szájszagát. Nagyon egyszerű de hasznos. A megszokott tenyérbe huhogás sok esetben eltér a valóságtól és csak hamis biztonságba ringat minket.

Ha fogmosás után és előtt is kipróbáljuk de az eredmény nem mutat túl nagy különbséget, azt jelenti, hogy valami nincs rendben. Vannak olyan helyzetek, amikor a fogmosás sem segít, ilyen például amikor…

  • Helytelen táplálkozás. A szilárd étel ha nincs kellő módon megrágva, kellemetlen nyomó érzést vonzanak maguk után. Nehezebben emésztődnek meg és a keletkezett gázok rossz ízű és szagú gázokként távoznak.
  • Ételek. Ismerjük az érzést, mikor hétköznap este megkívánjuk a hagymás, fokhagymás, halas ételeket? Mondjunk nemet! Ezeket az ételek nehezen emészthetőek, este csak lerakódnak és zsírpárnácskáink lesznek, de a legrosszabb, hogy másnap este is érezni fogják ezeknek az “illatát”.
  • Szokások. Cigaretta..az illat amit a legtöbben kerülnek. Nem véletlen a társkeresők körében sem, hogy kitételként tüntetik fel. Bizony elrondítja nem csak a rólunk alkotott képet, de a pillanatot is amikor randevú után a csóknál elhúzódik a párunk. A dohányzás abbahagyása után is hónapokig érezhető lesz a nikotin bőrünkön, nyelvünkön, de ez idővel csak enyhül míg végül visszanyerheti üde leheletét. Tehát, időben kell elkezdeni a leszokást!
  • Betegségek. A mandulán és a nyelven tapad le a legtöbb baktérium a szájban. Ha az ember lebetegedik, nyelvén vastag sárga réteg képződik. Ez is a baktérium jele, ami nem csak így mutatkozik meg, rossz szájszagot is garantál. Érdemes ilyenkor sokkal alaposabban megmosni fogmosáskor a nyelvünket, enyhítve a szájszag súlyosságán.

 

Ha mindez Önre nem vonatkozik, mégis kellemetlen szájszaggal rendelkezik, keresse fel kezelőorvosát. Előfordulhat, hogy a  tudta nélkül arcüreggyulladása van ami előidézheti a sok apró de zavaró tünet mellett az erős szájszagot is.

 

4400 Nyíregyháza, Sólyom utca 29.

Telefon: 06-70-554-1207

Dr. Békési Diána

szájsebész, fogorvos