Biztos Ön is értesült már arról az új hírről, miszerint ha rendszeres sportot űz valaki, biztos hogy fogínybetegségben szenved vagy lyukasak a fogai.

Tudományos magyarázata, mert ugyebár van rá, pedig a követező:

Sportolás közben a sok vízveszteség következtében nem termelődik elegendő nyál a szánkban, ami következtében az lúgossá válik és ez elősegíti a fogak romlását, ami fogínybetegségekhez, fogszuvasodáshoz, foghiányhoz, lyukas fogakhoz vezet.

Ezt a Heidelbergi Egyetemi Kórház kutatói állították és számolva a hitetlenségre, be is bizonyították a következőképpen.

A 2012-es olimpiai sportolókon tesztelték az elméletet a szakemberek és kiderült, hogy a sportolók fogai rendkívül rossz állapotban voltak.
278 olimpikont vizsgáltak meg és ennek a háromnegyedének fogínybetegsége, a felének pedig lyukas foga volt.

Ezek a számok valóban rémisztőek, de megnyugtatásul, ez persze csak a komoly sportolók esetében van így, emiatt senki ne hagyja ki a következő edzését.

De van valami ami fontos lehet Önnek is, ha sportol…

Nem teljesen veszélytelen a fogakra nézve a rendszeres edzés!
A folyadékveszteség pótlására szolgáló vitaminos sportitalok harmincszor intenzívebben roncsolják a fogakat. Olyan magas ugyanis ezeknek az italoknak a savtartalmuk, hogy szó szerint lemarják a fogzománcot és a fogínyig, gyökérig hatolnak előidézve ezzel a fogérzékenységet.
Sportolás közben hamar kiszárad az ember, a szájszárazság tovább fokozza a zománc erózióját.

Tehát annak ellenére, hogy segítenek ezek italok és energiát nyújtanak, komoly veszélyt is hordoznak magukban. Mindenki a saját belátása szerint cselekedjen, de ha lehet fogyasszon inkább egyszerű vizet edzés közben.

A kemény sportok közben könnyen fogveszteséggel szemben találhatjuk magunkat a pályán ami ellen könnyűszerrel kiállhat! 

 

4400 Nyíregyháza, Sólyom utca 29.

Telefon: 06-70-554-1207

Dr. Békési Diána

szájsebész, fogorvos