Miért mosunk fogat?

Hogy szebbek, fehérebbek legyenek a fogaink, elkerüljük a kellemetlen szájszagot? Valóban, csupán sokan a legfontosabb célt felejtik el idesorolni. Ugyanis sokkal lényegesebb mindezeknél az egészség és higiénia. Rengeteg betegséget és fájdalmat lehetne elkerülni ha a fogmosást alaposan végeznénk el és igenis tovább tartana, mint 2 perc.

Egy korábbi felmérés szerint, 1 ember évente csupán 3 tubus fogkrémet és 1 fogkefét használ el!

Tudta-e, hogy már az ókorban is védekeztek a szennyeződések és a kellemetlen szagok ellen?

Egy vékony botra illetve “fogpiszkálóra” ráhelyezték a vásznat, bőrt és azzal igyekezték eltávolítani az élet maradékokat a fogakról. Ezután a friss lehelet érdekében illatos növényeket rágtak, mint pl.: levendula, menta vagy citromfű.

Az embernek mindig is fontos volt a higiénia, a megjelenés ezért fontos, hogy odafigyeljünk rá ma is!

A kor vívmányainak köszönhetően annyi de annyi választásunk van, éppen hogyan és mivel tartsuk tisztán fogainkat. Elektromos fogkefe, több ízesítésű szájvizek, fogkrémet, fogselymek…Jelenleg ez a „legnehezebb” döntés a fogápolás terén. A lényeg, hogy a fogainknak az igénye és szüksége szerint válasszunk épp úgy, mint ahogy a samponnál vagy parfümnél döntünk.

De akkor mégis hogyan tartsuk HELYESEN tisztán a fogainkat?

Reggel és este ütemezzük be ezt a rövid rituálét amivel akár 60%-al csökkentheti az esélyét annak, hogy valamilyen fog-és szájbetegsége alakul ki!

Fogmosás: Bizony ennek is van egy jól bevált rendszere, amit érdemes követni. Rendkívül egyszerű, a fogak felszínének alapos mosása után SOSE hagyjuk ki a nyelvet! A legtöbb baktérium ugyanis itt telepszik meg, nem is a fogakon.
Fogselyem: Óvatosan bánjunk vele, nehogy felsértse az ínyünket! Lényeges rész, ugyanis a fogközök rendszeres tisztításával a fogszuvasodás szinte teljesen elkerülhető.
Szájöblítő: A kupakba öntsünk néhány milliliternyi szájvizet és azt NEM LENYELVE öblögessünk vele. Lehetőleg 30 másodperc alatt mindenhova érjen el a szer majd miután elkészültünk engedjük azt a lefolyóba.
A végeredmény: friss, üde lehelet, ápolt fehér fogak, és jó közérzet.

Hát nem megérte?

 

Jelentkezzen be hozzám telefonon keresztül!

4400 Nyíregyháza, Sólyom utca 29.

Telefon: 06-70-554-1207

Dr. Békési Diána

szájsebész, fogorvos